OKULUMUZUN TARİHÇESİ

OKULUMUZUN TARİHÇESİ

OKULUMUZUN TARİHÇESİ

28.12.2021 271

     Okulumuz Samsun Cumhuriyet Başsavcılığına bağlı  Adliye Kreşi iken , Samsun Cumhuriyet Başsavcılığı ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü arasında imzalanan işbirliği Protokolu ile 5+2 yıl süreyle Milli eğitim  Bakanlığına bağlı olarak 08/06/2020   tarih ve 7569158  sayılı Olur' ları ile  2020-2021  Öğretim yılında Samsun Adliyesi Fatma Çavuş Anaokulu adıyla 400 metrekare alan içerisinde 5 derslikli bina olarak eğitim ve öğretime başlamıştır.

     Yapılan protokol gereği okulumuzda Çocuk Kulübü etkinlikleri ile Tam gün eğitim verilmekte olup, yaz aylarında da Yaz Çocuk Kulübü kurularak eğitim öğretim faaliyetlerine devam edilmektedir.

Okulumuza Adını Veren Milli Mücadele Kahramanı

Fatma Çavuş Kimdir?

 Erkekleri askerlik ve seferberlik görevi için çeşitli cephelere giden köyün savunması kadın çocuk ve yaşlılara kalmıştı. Bu baskınlar esnasında her iki tarafta zayiat vermiş, Fatma Yalçın-1897-1963 (Fatma Çavuş) isimli kadın büyük yararlıklar göstererek Türk kadını adına adeta destan yazmıştı.  Fatma Çavuşun etrafında toplanan köylüler, onun öğrettiği taktiklerle çeteleri püskürtmeyi başarmıştı. Eşi seferberliğe gidip geri dönmemiş olan Fatma Çavuş bundan sonra bir daha da evlenmemiş, vefat edinceye kadar Dağköy'de yaşamıştı.

Fatma Yalçın'ın kahramanca mücadelesi dikkat çekmiş, Cumhuriyetin ilanından sonra bilhassa Gazi M. Kemal Atatürk'ün isteğiyle T.B.M.M tarafından çavuşluk unvanı verilmek üzere Ankara'ya davet edilmiş ancak günün şartlarında Ankara'ya gidememişti. Kendisine takdir edilen Çavuşluk unvanını vefat (1963) edinceye kadar onurla taşımış, çevresi tarafından son nefesine kadar Fatma Çavuş olarak anılmıştı. Onunla ilgili anlatılan ve hepsi de bir kahramana yakışan çok sayıda vesika vardı. Samsun'da kutlanan Milli Bayramlara davet edildiği, atıyla birlikte geçit merasimlerine katıldığı, bir gurur abidesi gibi halkın arasından geçtiği hala o günkü heyecanla anlatılmaktadır.